Energia Blogi

12. syyskuuta 2018 6.25

Jännempää kuin koskaan ennen

Blogi | Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys

Minulla on ollut ilo ja kunnia työskennellä Suomen Tuulivoimayhdistyksessä kuuden vuoden ajan. Tuona aikana tuulivoimarakentaminen on lähtenyt todella jyrkässä kulmassa nousevalle uralle. Sekä rakentamis- että tuotantoennätyksiä on rikottu roimasti vuosi toisensa perään. Ala on ammattimaistunut, ja kehittynyt kaikin tavoin. Moni haamuraja on rikkoutunut ennakoitua nopeammin: rakentaminen on ollut ennakoitua nopeampaa ja voimalat ja niiden tuottaman sähkön määrä ovat kasvaneet käsittämättömällä vauhdilla. Vain vuosikymmenessä yksittäisen voimalan vuodessa tuottama sähkömäärä on kasvanut 8000 MWh:sta 19000 MWh:iin. Vuosikymmen sitten rakennettu voimala tuottaa vuodessa sähköä noin 400 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeen verran, ensi vuonna valmistuva voimala noin 950 talon tarvitsemat sähköt.

Kuusi vuotta ovat pitäneet sisällään muutakin kuin rikkoutuneita haamurajoja, uusia ennätyksiä, selkiytynyttä lainsäädäntöä, oppimista ja onnistumisia: hetkittäin epätoivo ja epäusko ovat meinanneet vallata alan positiivisimpienkin mielet. Tavoitteet ovat tuntuneet vaikeasti saavutettavilta, viranomaiset toisensa perään ovat heränneet tuulivoiman vaikutuksiin, toimintaa sinänsä sparraava vastustus on mennyt ajoittain kohtuuden tuolle puolen, nopeakin kehitys on tuntunut välillä liian hitaalta, politiikka tolkuttoman tempoilevalta. Monta asiaa on uhannut muodostua totaaliseksi pystyseinäksi suomalaisen tuulivoiman kehityksen tielle. Tempoilevuus on aiheuttanut alan laajalle alihankkijaketjulle vaikeuksia ja epävarmoja aikoja.

Tuulivoima

Vaikka tuulivoima-alan kasvu ja kehitys on ollut huimaa koko tämän vuosikymmenen ajan, alalla eletään nyt, tänä syksynä, jännempiä aikoja kuin koskaan ennen. Vuosi sitten hankkeiden investointipäätösten tekeminen pitkäaikaisten sähkönostosopimusten (PPA, power purchase agreement) turvin ei näyttänyt lainkaan mahdolliselta, saati sitten täysin markkinahinnan turvin rakentaminen. Kevätauringon säteet toivat kuitenkin mukanaan aivan uudenlaiset puheet ja pöhinät: yhtäkkiä asiat olivatkin muuttuneet niin, että ensimmäinen PPA-sopimus tuntui olevan vain ajan kysymys.

Ja niin se olikin! Kesällä julkaistiin ensimmäinen PPA-sopimus, jonka perusteella uutta tuulivoimaa rakennetaan suuren sähkönkäyttäjän sitoutuessa sitä ostamaan pitkän ajanjakson ajan. Toinen sopimus julkaistiin elokuussa, kolmas nyt syyskuussa. Näiden kaikkien sopimusten osalta ostaja on Google ». Vielä uskomattomampia uutisia saatiin jopa ennen ensimmäistä PPA-sopimusta kesäkuussa, kun TuuliWatti ilmoitti rakentavansa ennätyssuuret voimalat » täysin ilman tukea tai pitkäaikaista sähkönmyyntisopimusta.

Mitä vielä seuraa? Saammeko vielä lisää PPA-uutisia tälle vuodelle? Jännitystä ainakin on luvassa, sillä loppuvuodesta jätetään tarjoukset Suomen ensimmäisessä uusiutuvan energian huutokaupassa: teknologianeutraalissa kilpailutuksessa » tukea saavat kaikkein halvimmat hankkeet – sähköntuotantotavasta riippumatta. Vaikka markkinaehtoisestikin jo rakennetaan, on tuki vielä tarpeen. Ensimmäiset PPA-sopimukset eivät yhteen laskienkaan riitä pitämään alihankkijaketjun tilauskirjoja tarpeeksi täysinä.

Tänä vuonna ei ennusteiden mukaisesti valmistune Suomeen uutta tuulivoimaa. Ensi vuoden osalta kävi kuten monesti tällä vuosikymmenellä aiemminkin on käynyt: kehityksen vauhti pääsi yllättämään jopa alan keskiössä, ja ennusteita täytyy puhtaasta energiasta kiitollisena korjata ylöspäin.

Heidi PaalatieHeidi Paalatie
Järjestöpäällikkö
Suomen Tuulivoimayhdistys ry

 

 

 

TUULIVOIMA ENERGIAMESSUILLA
Energiamessujen E-hallissa esittäytyy tuulivoima-alan yrityksiä. Lisäksi ohjelmalavoilla päivittäin ajankohtaisia puheenvoroja tuulivoimasta.

 

ENERGIA 2018 - THE ENERGY EVENT OF FINLAND.
Energia 2018 on Suomen Suurin energia-alan ammattilaistapahtuma. Energiamessuilla mukana olevat yritykset sekä monipuolinen ohjelma tarjoavat ajankohtaisimman tietopaketin kaikille energia-alan ammattilaisille. Tapahtuma kokoaa 23.-25.10.2018 Tampereelle alan uusimmat teknologiat, laitteet ja ratkaisut, kovimmat asiantuntijat ja tekijät. Messualueella on 350 näytteilleasettajan lisäksi tarjolla runsas määrä laadukasta asiantuntijaohjelmaa. Eri aihealueiden ohjelmalavat kohdennetuin teemoin ja alan johtavien asiantuntijoiden puheenvuorot takaavat tehokkaan ja hyödyllisen messuvierailun.

Katso ohjelma »
Lataa ilmainen pääsylippu »


5. syyskuuta 2018 10.55

”Miksi ostaisin energiaa palveluna, kun pärjäämme hyvin nykyisellä mallilla?”

Blogi | Leo Toivonen, Adven

Yritysten energia-asioista keskustellessamme törmäämme monesti jopa virheellisiin väitteisiin ja olettamuksiin energiaratkaisuiden hankinnasta. ”Meillä on kaikki hyvin” ja ”Haluamme tuottaa energiamme itse” toistuvat keskusteluissa. Kuulostaako tutulta? Oletko kenties itse joskus sanonut samalla tavalla? Kokosimme muutamia näkökulmia keskusteluissa useimmin kuultuihin väitteisiin!

Väite 1: "Meillä on jo kaikki hyvin"

Vai onko kuitenkin niin, että nykyinen energiaratkaisu on tuttu ja turvallinen ja uusien vaihtoehtojen pohtiminen on vaivalloista? Tai tyydytäänkö ihan hyvään tilanteeseen, vaikka asiat voisivat olla paremminkin? Ajan ja muiden resurssien puute saattavat estää yrityksiä pohtimasta uusia vaihtoehtoja tai kehitystoimia.

Mitä hyötyä siis on ulkopuolisista silmistä? Adven on toteuttanut yli 500 erilaista energiaratkaisua kumppaneillemme viimeisen 35 vuoden aikana. Uskomme, että olemme auttaneet asiakkaitamme löytämään entistä parempia energiaratkaisuja tuomalla uusia näkökulmia. Pystymme yhdistämään laajan tietämyksemme monenlaisista ratkaisuista, joita on käytetty erilaisissa energiatoteutuksissa. Lisäksi pureudumme asiakkaan prosessiin ja tilanteeseen kokonaisvaltaisesti energian, vedenkäytön sekä energiatehokkuuden näkökulmista. Näiden avulla uskomme, että voimme tuoda jotain uutta ja merkityksellistä asiakkaillemme tilanteessa kuin tilanteessa.

Me käymme yhdessä kanssanne läpi nykytilanteenne ja annamme näkemyksemme siitä, miten energia-asioita voitaisi kehittää. Kokonaisvaltaisen tarkastelun avulla löydämme ne kehityskohdat, jotka tuottavat yrityksellenne ympäristömyötäistä ja taloudellista lisäarvoa.

Väite 2: "Show me the money"

Kaikessa kehitystoiminnassa tulee tarkasti huomioida taloudelliset vaikutukset eri osapuolille.  Me toimimme asiakkaidemme energiahankkeiden investoijana ja takaamme, että taloudelliset vaikutukset toteutuvat sovitusti. Pelko radikaalista kustannusten noususta on turhaa, koska investoinnin taloudellinen vastuu jää Advenille.

Ratkaisemme asiakkaidemme tarpeita sijoittamalla useita miljoonia euroja omaa rahaamme asiakkaidemme liiketoiminnan tukemiseen. Tämän takia jokainen toteuttamamme energiaratkaisu on tarkkaan analysoitu ja suunniteltu yhdessä asiakkaidemme kanssa. Jokaiselle ratkaisulle tulee olla hyvät perusteet, joihin molemmat osapuolet ovat sitoutuneet. Toimintamme keskiössä on energiaratkaisumme vaikutusten konkretisointi. Esitämme selkeästi, miksi haluamme investoida rahaa uuteen ratkaisuun ja mitä hyötyjä siitä syntyy asiakkaillemme verrattaessa nykytilanteeseen.

Meille asiakassuhteet eivät tarkoita nopeita yleisselvityksiä siitä, mitä kannattaisi tehdä. Me haluamme kokonaisvaltaisen kartoituksen jälkeen myös toteuttaa esitetyt ratkaisut ja nähdä niiden vaikutukset todellisuudessa.  Me rakennamme kumppanuuksia. Olemme kanssanne samalla viivalla ja ratkaisemme yhdessä toimintanne haasteita. Adven on asiakkailleen sekä sijoittaja että hyödyn mahdollistaja.

Hanko Energia

Väite 3: "Teemme jo leasingiä"

Leasing on ollut yleinen toteutustapa erilaisille suurille investointiprojekteille. Me olemme halunneet viedä liiketoimintamallimme kuitenkin syvemmän kumppanuuden tasolle. Me emme ole rahoituslaitos vaan investoija, jolloin kannamme myös hankkeiden taloudellisen vastuun ja olemme asiakkaallemme pitkäaikainen kumppani.

Merkittävä etu syntyy myös siitä, että valitessasi Advenin palvelun, me kannamme rahoitusvastuun kokonaisuudessaan. Meidän palvelusopimuksemme voidaan rakentaa niin, että asiakkaamme voi tarkastella tätä taseen ulkopuolisena investointina yleisimpien kirjanpitosäännösten (US GAAP ja IFRS) mukaisesti.

Kumppanina kannamme myös vastuun laitoksen mahdollisesta uudelleensijoituksesta ja -käytöstä, mikäli sen käyttöä ei haluttaisi myöhemmin jatkaa. Näin investoinnilla on arvoa myös sopimuskauden jälkeen: toisin kuin leasingissä, mikäli sopimus purettaisiin kesken kauden ja asiakkaan täytyisi lunastaa laitos itselleen.

Väite 4: "Haluamme tehdä itse"

Monet haluavat tuottaa tarvitsemansa energian itse, ja se on ok. Silloin kun resurssit ovat rajalliset tai niitä halutaan käyttää fiksummin, on varsin perusteltua hyödyntää palveluntarjoajia, joilta löytyy erityisosaamista.

Me kohdennamme asiantuntijuutemme runsaasti energiaa ja vettä käyttävien asiakkaidemme auttamiseen. Tarjoamme teille ne resurssit, jotka saattavat puuttua yrityksestänne tällä hetkellä. Tästä esimerkkinä vaikkapa lämmöntalteenotto, tehokas jätevesien käsittely tai paikallinen biokaasuntuotanto.

Luotamme myös siihen, että kumppanuus kanssamme tuo enemmän asiakkaillemme kuin vie. Haluamme itse olla todistamassa sitä, kuinka yrityksenne toiminta kehittyy ja saatte taloudellista etua. Mutta mikä parasta, luomme samalla tehokasta ja ympäristöystävällistä toimintaa. Olipa kyseessä vesi- tai hiilijalanjäljen pienentäminen tai mikromuovin vähentäminen, me työskentelemme kanssanne kohti parempaa ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta.

Leo ToivonenLeo Toivonen 
myyntipäällikkö
Adven

Kirjoittaja työskentelee Advenilla myyntipäällikkönä ja haluaa karsia ennakkoluuloja, joita energian ostamiseen palveluna voi liittyä. Ota yhteyttä: leo.toivonen@adven.com

 Adven

 

ADVEN YRITYKSENÄ
Adven on johtava teollisten ja kaupallisten energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Adven rakentaa, omistaa sekä hallinnoi asiakkaille höyryä, lämpöä, kylmää sekä veden ja kaasun käsittelyä tuottavia tuotantolaitoksiaan itse. Lisäksi Adven toimittaa kaukolämpöä, lämmittää ja jäähdyttää tiloja geoenergialla sekä toimii maakaasun jakelun ja jälleenmyynnin parissa. Adven palvelee noin 160 teollisuuslaitosta ja hallinnoi yli 83 kaukolämpöverkkoa sekä 23 maalämpölaitosta, joiden yhteenlaskettu kokonaisteho on noin. 1 900 MW. www.adven.fi

ENERGIA 2018 - THE ENERGY EVENT OF FINLAND.
Energia 2018 on Suomen Suurin energia-alan ammattilaistapahtuma. Energiamessuilla mukana olevat yritykset sekä monipuolinen ohjelma tarjoavat ajankohtaisimman tietopaketin kaikille energia-alan ammattilaisille. Tapahtuma kokoaa 23.-25.10.2018 Tampereelle alan uusimmat teknologiat, laitteet ja ratkaisut, kovimmat asiantuntijat ja tekijät. Messualueella on 350 näytteilleasettajan lisäksi tarjolla runsas määrä laadukasta asiantuntijaohjelmaa. Eri aihealueiden ohjelmalavat kohdennetuin teemoin ja alan johtavien asiantuntijoiden puheenvuorot takaavat tehokkaan ja hyödyllisen messuvierailun.

Katso ohjelma »
Lataa ilmainen pääsylippu »23. elokuuta 2018 8.15

Aidot kohtaamiset lisäävät ymmärrystä energiasektorin tulevaisuudesta

Blogi | Helena Kivi-Koskinen, World Energy Council Finland

Suomessa joka toinen vuosi Tampereella järjestettävät Energiamessut ja tapahtuman aloittava Energiapäivä ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisen keskustelun merkittävinä foorumeina. Energiajohtajien ja tapahtuma-ammattilaisten yhteistyössä toteutetut erikoismessutapahtumat ovat jo 30 vuotta tuoneet yhteen päättäjiä, asiantuntijoita ja ammattilaisia pohtimaan ajankohtaisia haasteita ja ratkaisuja. Nyt ne vain koskevat entistä laajempaa joukkoa ihmisiä, ja ulottuvat pitkälle yli perinteisten toimialarajojen.

Mikään artikkeli, blogi tai videoesitys ei voita tilaisuutta, jossa eri taustoista tulevat ihmiset aidosti kohtaavat toisensa. Kasvotusten tapahtuva vuorovaikutus avaa eri näkökantojen taustoja ja käytännön kokemuksia tavalla, jota muut viestinnän ja kanssakäymisen muodot voivat ruokkia ja täydentää, mutta eivät korvata. Kohtaamiset lisäävät osapuolten keskinäistä ymmärtämystä ja madaltavat kynnystä vuorovaikutukseen myös tapahtumien välillä.

Päätöksenteon laadunvarmistusta yli rajojen

Tämä on myös maailmanlaajuisen World Energy Councilin toiminta-ajatus. Energiasektori ei rajoitu kansallisvaltioiden sisälle vaan on ilmastohaasteineen entistä globaalimpi kokonaisuus. Kansallisen ja kansainvälisen päätöksenteon laadunvarmistamiseen tarvitaan jatkuvasti tarkentuvaa, luotettavaa tieteeseen perustuvaa tutkimustietoa sekä valistunutta moniäänistä julkista keskustelua.

WEC ei itse ota kantaa politiikkaan vaan tarjoaa keskustelualustan, jolla voidaan keskustella ja hakea ratkaisuja politiikasta – kestävä kehitys aina edellä. WEC tarjoaa tähän edellytyksiä muun muassa joka kolmas vuosi järjestettävässä globaalissa energiakongressissa. Seuraava eli 24. maailman energiakongressi kokoontuu Abu Dhabissa syyskuussa 2019.

Siellä muuten lavalle nousee myös suomalainen Leanheat, joka ylsi upeasti finaaliin WEC:n globaalissa startup-yritysten kisassa. WEC haluaa myös startupien kautta nostaa esiin innovatiivisia ratkaisuja yhteisiin haasteisiin. Esimerkiksi kuluttajien mukaan saaminen entistä hajautetummille energiamarkkinoille edellyttää automatisoituja ratkaisuja ja uusia palvelukonsepteja energiankäytön ohjaukseen.

Energiapäivässä esillä tärkeimmät teemat ja vaikuttajat 

Suomessa WEC Finlandin kokoama Energiapäivä 2018 tarjoaa lokakuussa Tampereella tuhdin annoksen ajankohtaista tietoa ja tilannearvioita näistä näkymistä sekä markkinoiden että mahdollisten politiikkakeinojen kannalta eri asiantuntijoiden tulkitsemina. Ohjelma huipentuu kansainvälisen energiajärjestö IEA:n Suomen energiapolitiikan maatutkintaraportin julkistukseen. Raportin esittelee IEA:n varapääjohtaja Paul Simons ja sitä kommentoi tuoreeltaan asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Ensikommentteja saadaan myös edustavalta asiantuntijapaneelilta.

Energiapäivässä voi siis helposti hankkiutua ajan tasalle niin EU:n liikkuvuuspaketin sisällöstä kuin EU:n tulevasta energiapolitiikasta sekä suomalaisten energiayhtiöiden ajankohtaisista haasteista ja edelläkävijöiden ratkaisuista. Samalla tulevat tutuiksi alan keskeiset toimijat ja mielipidevaikuttajat. Suomessa on kansainvälisestikin katsoen paljon energiasektorin osaamista ja kiinnostavia yrityksiä. Myös julkisella vallalla moderni ote, kuten voi päätellä vaikka TEM:n älyverkkotyöryhmästä ja Business Finlandin tukemasta Otaniemen älykäs energiacampus -hankkeesta. Hyviä esimerkkejä löytyy myös maakunta- ja kuntatasolta.

Tavoitteena mahdollisimman hallittu muutos

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvä energia-alan maailmanlaajuinen murros koskee väistämättä jokaista meistä. Olemassa olevia energiaresursseja halutaan hallita teknologian ja digitalisaation keinoin entistä hajautetummissa energiajärjestelmissä, joissa myös kuluttajilla on aiempaa aktiivisempi rooli.

Energiasektorin päättäjien, asiantuntijoiden ja valveutuneiden kuluttajien keskusteluissa toistuvat nyt kolme d:llä alkavaa sanaa: dekarbonisaatio, digitalisaatio ja desentralisaatio. Niillä on tarkoitus hillitä ja hidastaa ilmastonmuutosta, jotta sen vaikutukset maapallomme elinoloihin pysyisivät siedettävissä rajoissa. Tavoitteen saavuttaminen vaatii entistä laajempaa huomiota ja päättäväisempiä otteita kaikilta sektorin toimijoilta.

Kansainvälinen yhteisö on pitkälti yhtä mieltä pyrkimyksistä korvata fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla energianlähteillä ja vanhat, paljon energiaa kuluttavat teknologiat uusilla energiapiheillä ja mahdollisimman päästöttömillä ratkaisuilla. Kyseessä ovat tietenkin suuret taloudelliset arvot, mutta myös kehittyvissä maissa elävien ihmisten oikeus osuuteensa maailman energiavoimavaroista.

Myös ohjauskeinojen tulee perustua tieteeseen

Periaatteessa yksinkertainen tavoite energiatehokkaasta sekä vähähiilisestä ja -päästöisestä energiatulevaisuudesta on käytännössä kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Tiedon ja tutkimuksen sekä uusien palvelujen tarve on valtava, mutta aikaa muutosten hallittuun läpiviemiseen kovin vähän. Niin päättäjien kuin kuluttajien on koko ajan kyettävä tekemään kauaskantoisia valintoja parhaan saatavissa olevan tiedon varassa.

WEC:n tuoreen ”2018 World Energy Issues Monitor” -raportin mukaan esimerkiksi Suomen energiapäättäjille eniten päänvaivaa ovat viime aikoina aiheuttaneet etenkin energiantuet, EU-tason politiikkatoimien yhteensovittaminen ja Venäjä-ulottuvuus, investointihalukkuutta koetteleva sähkön alhainen hinta ja kuluttajia ärsyttävät siirtohintojen korotuspaineet, sekä markkinaohjaus ja digitalisaatio ylipäänsä. Disruptio ja epäjatkuvuudet ovat todellisia haasteita, mutta tavoitteena tulee olla mahdollisimman hallittu muutos, jossa myös ohjauskeinojen tulee perustua tieteeseen ja tutkimukseen.

Helena Kivi-KoskinenHelena Kivi-Koskinen
WEC Finland toiminnanjohtaja
Puhelin: 050 314 2955
helena.kivi-koskinen@wecfinland.fi
Twitter @HelenaKK0 @WECFinland

Kirjoittaja on WEC Finlandin toiminnanjohtaja Helena Kivi-Koskinen. WEC Finland ajaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa ja julkista keskustelua energiamurroksen hallintaan.

 

WORLD ENERGY COUNCILIN ENERGIAPÄIVÄ
World Energy Councilin Energiapäivä järjestetään ti 23.10.2018 Tampereella Energiamessujen yhteydessä. Energiapäivässä käsitellään polttavimmat puheenaiheet kotimaassa ja kansainvälisesti. Puhumassa mm. EU:n energia-pääosaston varapääjohtaja Gerassimos Thomas. Energiapäivän osana on kansainvälisen energiajärjestö IEA:n Suomen energiapolitiikan maatutkintaraportin julkistus. Raportin esittelee IEA:n varapääjohtaja Paul Simons ja sen vastaanottaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Varaa lippusi Energiapäivään >>

 

ENERGIA 2018 - THE ENERGY EVENT OF FINLAND.
Energia 2018 on alan suurin tapahtuma. Se kokoaa 23.-25.10.2018 Tampereelle alan uusimmat teknologiat, laitteet ja ratkaisut, kovimmat asiantuntijat ja tekijät. Tapahtumassa on tarjolla myös erityisen runsas määrä laadukasta asiantuntijaohjelmaa.  

Katso ohjelma >>
Lataa ilmainen pääsylippu >>

 


18. heinäkuuta 2018 14.20

Ilmastotyö kuntien vakiintunutta toimintaa

Toukokuun puolivälissä Kuntaliitto järjesti 9. ilmastokonferenssin. Tällä kertaa vietimme sitä kuntien ilmastotyön 20-vuotisen historian merkeissä. Lähtölaukauksena voi pitää Kuntaliiton käynnistämää Kuntien ilmastokampanjaa ensimmäisessä ilmastokonferenssissa syksyllä 1997. Tuolloin kampanjaan liittyi 7 kuntatoimijaa. Tänään kampanjassa on mukana 55 kuntaa ja neljä kuntayhtymää. Kampanjan tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta vähentäen kasvihuonekaasupäästöjä kunnan käytössä olevin keinoin ja seurata päästökehitystä. Tavoitetason kunnat asettavat itse pyrkien kuitenkin vähintään YK:n ilmastositoumusten tasoon. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminen ovat myös kuntien kannalta olennaisia. Haastavimmat ratkaisut koskevat maankäyttöä ja liikennettä, joiden suunnittelu vaatii erityisen pitkäjänteisiä ja joskus rohkeitakin ratkaisuja.

Energian käyttö ja sen tuotanto ovat ja tulevat jatkossakin olemaan keskeisiä mahdollisuuksia. Kunnan oma energiankäyttö lämmön, sähkön ja liikennepolttoaineiden osalta on symbolisesti merkittävin osa kunnan ilmastotyötä. Siihen on oivana apuna ja kannustimena -niin ikään jo 20 vuoden ikään ehtinyt- energiatehokkuussopimusjärjestelmä kunnan ja valtion välillä. Energiatehokkuussopimuksen kaudelle 2017-2025 on tehnyt 67 kuntaa.

Kunnianhimoisten hiilineutraalius -tavoitteiden saavuttamiseksi toimii 39 HINKU-kuntaa. Ilmastokampanjakuntia on näistä joka neljäs. HINKU pyrkii laajentamaan kunnan ilmastotyötä kattamaan myös kunnassa toimivat yritykset ja asukkaat.

Kahden keskeisen kotimaisen ilmastoverkoston lisäksi euroopanlaajuista kuntien verkostoituvaa ilmastotyötä edustaa EU-komission lanseeraama Covenant of Mayors. Siihen on liittynyt viitisentoista kuntaa ja kaksi maakuntaliittoa. EU-ohjelmiin liittyvillä hankkeilla saadaan lisäksi vauhtia paikalliseen toimintaan.

Kuluttajien energianeuvontaa on tarjolla noin puolen tusinan alueellisen toimijan tarjoamana. Näiden taustajoukkoina toimivat energiatoimistot ja kuntayhteisöt.

Joukko kuntia on lisäksi mukana FISU-, kiertotalous-, Smart&Clean- sekä ekohankintoja tekevien kuntien verkostoissa. Hankepohjaisina näillä on tiivis kytkentä paikallisiin ilmastoratkaisuihin.

Ilmastotyötä tehdään myös merkittävien julkisten hankintojen kautta. KL-kuntahankinnat Oy on kilpailuttanut puitesopimuksella aurinkopaneelivoimaloita avaimet-käteen periaatteella sekä sähkö- ja kaasuajoneuvoja kuntien tarpeisiin. Keväällä 2018 käynnistyi kestävien ja innovatiivisten hankintojen neuvontaverkosto KEINO. Se tulee osaltaan avuksi ilmastomyönteisten tavaroiden, palvelujen ja niihin liittyvien sopimusten yksityiskohtien kehittämisessä ja edistämisessä.

Ilmastotyötä ei voi tehdä ilman investointeja. Niihin tarvitaan taas rahoitusta, käytännössä lainarahaa. Kuntien ja valtion yhdessä omistama Kuntarahoitus Oy lanseerasi 2016 ensimmäisenä suomalaisena rahoituslaitoksena vihreät lainat. Ne ovat korkotasoltaan hieman tavanomaisia rahoitusratkaisuja edullisempia ja tarkoitettu erityisesti ympäristön tilaa keskimääräistä paremmin parantaviin hankkeisiin. Rahoitusta on käytetty merkittäviin joukkoliikennehankkeisiin, energiatehokkaiden päiväkotien ja koulujen rakentamiseen sekä jäteveden puhdistamoihin sekä uusiutuvaa energiaa edistäviin energiaratkaisuihin. Rahoituslaitos raportoi kansainvälisille sijoittajilleen vihreiden lainojen käyttökohteista ja päästövähennysvaikutuksista. 

Työn tulokset ovat jo näkyvissä. Energian säästö ja käytön tehostaminen sekä uusiutuvan energian osuuden kasvu on selkeää. Kuntien energiayhtiöiden tekemät polttoainevalinnat vaikuttavat päästötilanteeseen suuresti. Joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen kehittämistyö näkyy niiden lisääntyneinä käyttäjämäärinä. Yhdyskuntien jätehuollossa kierrätys ja energiahyödyntäminen näkyvät vähentyneinä metaanipäästöinä ja kaatopaikkakertyminä. Kuntien ruokahuollossa vähennetään hävikkiruuan määrää ja panostetaan lähiseudun raaka-aineisiin.

Päästövähennystavoitteet kiristyvät kaiken aikaa ja kaikilla aloilla. Paitsi uhka, se voi olla myös kunnan elinvoiman kannalta mahdollisuus. Ilmastotyön on siksi jatkuttava myös kunnissa ja se on sisällytettävä kaikkeen toimintaan. Osaamiseen ja koulutukseen tulee kunnissa kiinnittää erityistä huomiota. Parin vuosikymmenen aikana ilmastokysymysten ratkaisijat kunnissa ovat oppineet ja kouluttautuneet työn lomassa-osin oman kiinnostuksensa ansiosta. Ilmastotyön tarpeellisuudesta vallitsee poliittisten päättäjien keskuudessa laaja yksimielisyys. Kunnan, sen asukkaiden ja yritysten yhteistyöllä voidaan saada aikaan merkittäviä tuloksia.

Kuntaliiton tavoitteena on kuntien, seutujen ja maakuntien ilmastotyön ja erilaisten hankkeiden ja verkostojen saattaminen yhteen. Näin saavutetaan parhaiten pitkäjänteisiä tuloksia, välitetään tietoa toisten tekemisistä, opitaan toisiltamme ja kehitetään mahdollisesti jotain uutta ja kaikkia hyödyttävää. Yhteistyö ja jatkuva vuoropuhelu valtiovallan ja maakuntien kanssa on tässä edelleen välttämätöntä.

Luoma-Kalevi-webKalevi Luoma
energiainsinööri
Suomen Kuntaliitto

 

Kuntaliitto järjestää kaikkina messupäivinä ”TEHOKKUUTTA - LIIKETTÄ - INNOVAATIOITA” -teemasessioita Verso-ohjelmalavalla. Katso tarkempi ohjelma: energiamessut.fi/ohjelma

 

 

ENERGIA 2018 - THE ENERGY EVENT OF FINLAND.

Energia 2018 on alan suurin tapahtuma. Se kokoaa 23.-25.10.2018 Tampereelle alan uusimmat teknologiat, laitteet ja ratkaisut, kovimmat asiantuntijat ja tekijät. Tapahtumassa on tarjolla myös erityisen runsas määrä laadukasta asiantuntijaohjelmaa.  

Lisätietoja: energiamessut.fi


18. kesäkuuta 2018 7.10

Energian uusi arvo

Arvovalintoja energian kautta

Ajattelepa, jos energia olisikin välillä ihan ilmaista tai sinulle jopa maksettaisiin sen kuluttamisesta tiettynä ajan hetkenä?

Auringolla ja tuulella tuotetun energian lisääntyessä energiajärjestelmässämme energian arvo muuttuu. Uudet kaupankäyntimallit ja energiankäyttötavat tulevat osaksi jokaisen päivittäistä elämää. Meillä ihan tavallisilla ihmisillä ja yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää aurinkopaneeleita, energiavarastoja, sähköautojen akkuja sekä sähkölaitteita energian kuluttamiseen, tuottamiseen, myymiseen ja säilömiseen.

Meille on opetettu, että energiaa pitää säästää. Näin on hyvä olla jatkossakin, sillä ilmaston kannalta paras energia on se energia, mitä ei kuluteta. Energian käytön olemus on kuitenkin muuttumassa vähähiilisen ja vaihtelevan energian myötä.

Energia on useimmiten asiakkaalle sivutuote. Sen avulla saa muita hyödykkeitä ja palveluita kuten lämpimän kodin, mahdollisuuden liikkua paikasta toiseen tai viihdyttää itseään muilla palveluilla. Entäpä jos energia sivutuotteena sulautuukin osaksi sitä palvelukokemusta tai elämystä, joka tuottaa meille eniten arvoa? Mitä silloin tapahtuu itse energialle? Me uskomme, että energian arvo on muuttumassa ja asiakas voi tehdä arvovalintoja energian kautta. Entäpä jos joku päivä urheiluseurasi tai työpaikkasi virkistysporukka toimiikin energiayhteisönä, joka jakaa keskenään energiaresursseja kuten auringolla tuotettua sähköä ja kysynnänjoustoa, säästäen sekä rahaa että päästöjä ja ansaiten samalla varoja itselleen.

Kahvi

Digitalisaatio mahdollistaa paremman palvelun

Energiamurroksesta ja energian disruptiosta puhutaan paljon. Disruptiota ei kuitenkaan tule tavoitella vain disruption vuoksi. Data on eittämättä polttoainetta parempaan energiapalveluun ja uusiin toimintamalleihin. Sen päälle rakentuu digitaalinen energiapalvelukerros, jossa uudet toimijat ja ideat muokkaavat energian uutta arvoa. Kaiken perustana on maailman parhaat sähkö- ja kaukolämpöverkot sekä toimivat Pohjoismaiset sähkömarkkinat. Niitä käydään ihmettelemässä muualta maailmasta. Me suomalaiset osaamme rakentaa toimivia järjestelmiä, prosesseja ja hyödyntää teknologiaa ihmisen parhaaksi. Olemme ehkä vähän heikompia kertomaan teoistamme ja kehumaan itseämme. Senkin voi oppia.

Energiatutkimus on muuttumassa entistä enemmän poikkitieteellisempään ja yhdessä tekemisen suuntaan. Siitä hyvänä osoituksena on meillä Pirkanmaalla liikkeelle lähtenyt energiatutkimuksen osaamiskeskus SENECC, jossa Tampereen teknillinen yliopisto ja VTT yhdistävät voimansa tarjotakseen tukea ja osaamista älykkäiden energiaratkaisujen innovoimiseen ja edistämiseen sekä verkottaakseen alan paikallisia toimijoita uudella tavalla. 

Linnut

Rohkeutta ajatella toisin

Energian uusi arvo muodostuu, kun me ihmiset uskallamme tarkastella asioita eri perspektiivistä ja positiivisesti kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ympäröivästä maailmasta. Eipä ne muuttolinnutkaan, jotka istahtavat levähtämään sähkölinjoille keväisin ja syksyisin tiedosta, mikä perimmäinen tarkoitus levähdyspaikalla on. Samaan tapaan ei meidänkään energiaa käyttävien ihmisten tarvitse aina tietää ja tiedostaa kaikkea hyvän palvelukokemuksen taustalla olevasta teknologiasta ja järjestelmästä. Uusi arvo ja toimintamallit muodostuvat myös toimintaympäristön muutosten myötä. Vaikka sähkölinja ei olisi enää maan päällä vaan alla, muuttolinnut löytävät uuden tavan levähtää, vaikkapa läheisen metsän puissa. Me kuluttajatkin toivomme muutoksia varsinkin, jos koemme saavamme parempia kokemuksia sekä tukea siihen, että voimme toimia omalta arvopohjaltamme.

Kirjoittajat:

KarimakiKari Mäki
Tutkimusprofessori
VTT Oy

 

 

Öörni Sanna Öörni
Co-Creation Manager 
VTT Oy


Energia 2018

Energiaihmeitä talkoilla
Tomi Kiuru, johtava asiantuntija, Motiva / 19.10.2018

Voiko organisaation innovaatiokyky olla vain erinomainen tai huono? 
Markku Tuovinen, Lic.Sc. (Tech), VTT / 15.10.2018

Liikennepäästöjen vähentämiskeskustelu uusille urille: 3 + 1 pointtia
Raimo Lovio, professori, puheenjohtaja Lähienergialiitto / 10.10.2018

Energiatehokkuus säästää rahaa ja ympäristöä: Suuri potentiaali rakennetussa ympäristössä ja teollisuuden prosesseissa
Tomi Mäkipelto, toimitusjohtaja, Leasegreen Oy / 4.10.2018

Koneet, tekoäly ja robotit, entäs me?
Joni Räsänen, tuotepäällikkö, KPA Unicon / 25.9.2018

Jännempää kuin koskaan ennen
Heidi Paalatie, järjestöpäällikkö, Suomen Tuulivoimayhdistys / 12.9.2018

”Miksi ostaisin energiaa palveluna, kun pärjäämme hyvin nykyisellä mallilla?”
Leo Toivonen, myyntipäällikkö, Adven Oy / 5.9.2018

Aidot kohtaamiset lisäävät ymmärrystä energiasektorin tulevaisuudesta
Helena Kivi-Koskinen, toiminnanjohtaja, World Energy Council Finland / 23.8.2018 

Ilmastotyö kuntien vakiintunutta toimintaa
Kalevi Luoma, energiainsinööri, Suomen Kuntaliitto / 18.7.2018

Energian uusi arvo
Kari Mäki, tutkimusprofessori, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy / 18.6.2018
Sanna Öörni, Co-Creation Manager, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy / 18.6.2018

Kasvaako energia-alan yritysten innovaatiokyvykkyys Suomessa muun maailman tahdissa?
Markku Tuovinen, Lic.Sc. (Tech), Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy / 31.5.2018

Puolisen vuotta energia-alan huipputapahtumaan Tampereella - sitä ennen huolehdittava CHP:n kilpailukyvystä
Jari Kostama, johtaja, energian tuotanto, Energiateollisuus ry / 15.4.2018

Vanhemmat artikkelit:

Energia 2016 blogien äänellä: Linjauksia energian ja ilmaston tulevaisuudesta
13.12.2016: Kooste

Luonto tuo meille vihreää energiaa
22.10.2016: Aslak de Silva, myynti- ja markkinointijohtaja, Narturvention

Pyhäjoella valmistaudutaan tulevaan
18.10.2016: Juha Miikkulainen Fennovoiman kehityspäällikkö

Kuluttaja siirtyy takapenkiltä kuskin paikalle
14.10.20116: Andy Lundström Chief Business Development Officer There Corporation

Yrityksille lisätuloja sähkön kysyntäjoustosta
13.10.2016: Markus Logren Kehityspäällikkö (DI) Helen

Energia-alan bloggarit: vaikuttamista ja verkostoitumista
13.10.2016: Energiamessut & Medita Communication Oy

World Energy Congress tulee Tampereelle
6.10.2016: Lauri Muranen, toiminnanjohtaja, WEC Finland

Energiatehokkuuden parantaminen maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa
30.9.2016: Ari Järvinen, toimitusjohtaja, Lamit Oy

Ekologisessa kaupungissa asuu onnellisia asukkaita
27.9.2016: Katariina Lemetyinen, myyntipäällikkö, Expomark Oy

Energiamurros haastaa myös yritysten liiketoimintamallit – mitä tekee UPM Energy?
26.9.2016: Anne Särkilahti, johtaja, UPM Energy

Puu on elintärkeää uusiutuvaa lähienergiaa
16.9.2016: Harri Laurikka, toimitusjohtaja, Bioenergia ry

Pientuotanto on yhä useamman ulottuvilla - tietoa tarvitaan
13.9.2016: Tapio Tuomi, järjestöpäällikkö, Suomen Lähienergiamliitto ry 

Energian käyttäjät päästöjen vähentäjinä
9.9.2016: Kalevi Luoma, energiainsinööri, Kuntaliitto

Energiatehokas juna - ympäristöä ja asiakasta varten
6.9.2016: Nina Mähönen, Suunnittelupäällikkö rautatielogistiikka, VR Transpoint

Tietoverkkoratkaisut ovat osa nykyaikaista energiainfraa
26.8.2016: Kari Keinänen, Tietoverkot-liiketoiminnan johtaja, Voimatel

Valinnoilla tehokkaampaan energian käyttöön
19.8.2016: Saila Seppo, Uusi energia akatemiaohjelman ohjelmapäällikkö, Suomen Akatemia

Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden pk-yritykset työllistävät yhä kasvavan joukon ihmisiä ympäri maatamme
20.6.2016: Tapio Tuomi, järjestöpäällikkö, Suomen Lähienergialiitto ry

Yli 1000 MW kotimaista päästötöntä energiaa – tuulivoiman kehittäminen jatkuu
8.4.2016: Anna Tiihonen, tiedottaja, Suomen Tuulivoimayhdistys

Energia 2016 – Kurkistus energian tulevaisuuteen
10.3.2016: Lauri Muranen, toiminnanjohtaja, WEC Finland